Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 3

January 20, 2022
indikátor globál F1P15


Az ábrák elkészítéséhez az Our World In Data adatbázisát használom, amely itt letölthető.

A mutatóról, és annak eredeti tanulmányáról ebben a bejegyzésben írtam részletesebben.

A mutató a vakcina járványcsökkentő szerepét hivatott objektíven mérni.

Az elképzelés egyszerű, minél jobban átoltott egy ország, annál kevesebb fertőző beteg kellene legyen egy hatékony vakcina esetében.

Azok az országok jelennek meg az ábrákon, amelyeknél van adat a blog írásának idején az utolsó 7 nap fertőzéseinek számáról egymillió főre vetítve, valamint van adat arról is, hogy a népesség hány százaléka számít teljesen vakcináltnak.

Az utolsó 7 nap fertőzéseinek számai átlagolva vannak, hogy a kiugró értékek ne torzítsák el a mutatót.

Mivel ezek az adatok normalizált adatok (1 millió főre jutó fertőzésszám, százalékos arány a népességen belül), így ez az eljárás lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a különböző országokban a vakcinák hatékonyságát a fertőzések visszaszorításában.

Az elmúlt hetek kimaradását pótolva ebben a bejegyzésben megnézzük, hogyan alakultak az elmúlt 4 hétben a fertőzések.


Globális régiók

Globálisan szemlélve a járványt azt láthatjuk, hogy a jobban átoltott országokban továbbra is jóval nagyobb mértékű a vírus terjedése, mint a kevésbé átoltottakban. Az is látszódik, hogy az esetszámok jelentős emelkedtek az elmúlt hetekben.

Világ országai

A világ országait vizsgálva ugyanarra a következtetésre jutunk (az ábrákon azért változnak az országok számai, mivel az adott időszakra hiányos adatsorral rendelkező országokat nem vettem figyelembe)

Európa országai

Európában a leglátványosabb az összefüggés az oltás és a járvány terjedése között, azaz minél jobban átoltott az ország, annál jobban terjed a járvány.

Mint látjuk, továbbra sincsenek előnyben a jobban átoltott országok, hiszen a vakcina nem tudja megakadályozni a vírus terjedését. Sőt, mára kimondhatjuk, hogy a vírus terjedésének szempontjából hátrány a magas átoltottság a vakcinák egy idő után kialakuló negatív hatékonysága miatt.

Ezek az adatok teljesen értelmetlenné teszik a vakcina útleveleket, hiszen azoknak az egyéneknek ad kiváltságot és előjogokat, akik ugyanúgy, vagy még jobban terjesztik a vírust, mint az oltatlanok.

Az ilyen egyértelmű adatok figyelmen kívül hagyása azt az üzenetet hordozza, hogy ezeket az igazolványokat nem a járvány csökkentése vagy kezelése miatt hozták létre, hanem a kísérleti oltások felvételének kikényszerítése végett.
“United we stand, divided we fall”

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 2

November 30, 2021
indikátor globál F1P12

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 1

November 23, 2021
indikátor globál F1P10

Fertőzés - átoltottság indikátor

November 17, 2021
tanulmány indikátor F1P8