Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 2

November 30, 2021
indikátor globál F1P12


Az ábrák elkészítéséhez az Our World In Data adatbázisát használom, amely itt letölthető.

A mutatóról, és annak eredeti tanulmányáról ebben a bejegyzésben írtam részletesebben.

A mutató a vakcina járványcsökkentő szerepét hivatott objektíven mérni.

Az elképzelés egyszerű, minél jobban átoltott egy ország, annál kevesebb fertőző beteg kellene legyen egy hatékony vakcina esetében.

Azok az országok jelennek meg az ábrákon, amelyeknél van adat a blog írásának idején az utolsó 7 nap fertőzéseinek számáról egymillió főre vetítve, valamint van adat arról is, hogy a népesség hány százaléka számít teljesen vakcináltnak.

Az utolsó 7 nap fertőzéseinek számai átlagolva vannak, hogy a kiugró értékek ne torzítsák el a mutatót.

Mivel ezek az adatok normalizált adatok (1 millió főre jutó fertőzésszám, százalékos arány a népességen belül), így ez az eljárás lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a különböző országokban a vakcinák hatékonyságát a fertőzések visszaszorításában.


Globális régiók

A magasabban átoltott országokban továbbra is jóval nagyobb mértékű a járvány, mint a kevésbé átoltottakban.Világ országai

A világ országait vizsgálva ugyanarra a következtetésre jutunk.

A magasabban átoltottságnál magasabb fertőzésszámokkal találkozunk a járvány jelenlegi szakaszában.Európa országai

Európában az átoltottság szintje továbbra is semleges a járvány terjedése szempontjából, sőt enyhén pozitív az összefüggés.

Azaz minél több az oltott, annál több a fertőző is.A média szerint pár hete még összeomlás előtt álló Románia továbbra sem omlott össze, sőt, az elmúlt egy hétben átlagban ott terjedt a járvány a legkevésbé Európában.

Mint látjuk, továbbra sincsenek előnyben a jobban átoltott országok, hiszen a vakcina nem tudja megakadályozni a vírus terjedését.

Természetesen ezek az összefüggések változhatnak a következő hetekben, ez egy pillanatkép az elmúlt hétről.

Egy érdekes összefüggés mellett azonban ne menjünk el.


Svédország nyerésre áll

A hivatalos narratíva mindig csak az oltottság szempontjából vizsgálja a Covid járvány történéseit, miközben a valóság jóval összetettebb.

Olyan tényezők is nagyon jelentős szerepet játszanak a járványban, mint a népesség átlagéletkora egészségügyi állapota, gazdasági szintje.

Vizsgáljuk meg Dániát, Norvégiát, Írországot, Hollandiát, Németországot és Svédországot egy ábrán.

Ezek az országok nagyjából hasonló gazdasági jellemzőkkel rendelkeznek, az egészségügyi mutatóik is nagyon hasonlóak (szív és érrendszeri elhalálozások szempontjából biztosan).A teljes népesség átoltottsága 78% Dániában, 77% Norvégiában, 77% Írországban, 77% Hollandiában, 70% Németországban, és 72% Svédországban.

Svédországban az elmúlt fél évben alig volt mérhető a Covid terjedése.

Az oltások lennének az oka?

Nem valószínű, hiszen a többi országban Németországon kívül magasabb az átoltottság, mint Svédországban, és mégis sokkal jobban terjed ott a vírus.

A különbséget nagy valószínűséggel az jelenti, hogy a svédek tavaly nem zárkóztak be a pandémia kezdetének idején.

Így a népesség jelentős részén áthaladhatott a svéd járványügyi szakemberek szerint statisztikailag nem túl veszélyes vírus, felépítve a robosztus természetes immunitást a svédekben.

Az eredmény egyértelműen látszódik az ábrán, így néz ki vizuálisan az, ahogy a természetes immunitás CD8+ T sejtjei dolgoznak a járvány terjedése ellen.

Svédország nyerésre áll.


“United we stand, divided we fall”

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 3

January 20, 2022
indikátor globál F1P15

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 1

November 23, 2021
indikátor globál F1P10

Fertőzés - átoltottság indikátor

November 17, 2021
tanulmány indikátor F1P8