Fertőzés - átoltottság indikátor

November 17, 2021
tanulmány indikátor F1P8

Ebben a bejegyzésben egy olyan tanulmány szeretnék bemutatni, amely azonnal felhasználható a SARS-Cov-2 járvány jobb megértéséhez.

Segítségével felépíthetünk egy mutatót, amely objektíven számol be a vakcinák fertőzéscsökkentő hatékonyságáról.

A tanulmány az alábbi egyszerű vizsgálatot hajtotta végre.

A kutatók az általunk már jól ismert Our World in Data adatbázisát használták fel 68 ország vizsgálatához.

Azokat az országokat választották ki az adatbázisból, amelyeknél voltak adatok az utolsó 7 nap fertőzéseinek számáról egymillió lakosra vetítve, valamint volt adat arról is, hogy a népesség hány százaléka számít teljesen vakcináltnak.

Mivel ezek az adatok normalizált adatok (1 millió főre jutó fertőzésszám, százalékos arány a népességen belül), így ez az eljárás lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa a különböző országokban a vakcinák hatékonyságát a fertőzések visszaszorításában.

A tanulmány érdekes eredményre jutott.

Nem volt észrevehető negatív kapcsolat a teljesen beoltott lakosság százalékos aránya és az elmúlt 7 napban tapasztalt új COVID-19-esetek között.

A fertőzések nemhogy csökkentek volna a nagyobb átoltottság esetén, hanem minimálisan még növekedtek is, a kapcsolat pozitív volt, azaz a nagyobb átoltottság nagyobb fertőzésszámhoz vezetett.

Olyan érdekes eseteket vettek észre, mint Portugália és Izland, ahol a lakosság 75%-on felüli teljes átoltottsággal rendelkezett, mégis több fertőzöttje volt egymillió emberre vetítve, mint a 10%-os teljes átoltottságú Vietnám, vagy Dél Afrika.

Ugyanezt a számítást elvégezték amerikai adatok alapján is.

Arra az eredményre jutottak, hogy az USA-ban az 5 leginkább teljesen átoltott (84.3% - 99.9% átoltottság) megyékben terjedt leginkább a SARS-Cov-2.

Az oltásnak tehát nincs kimutatható hatása a fertőzésszámok csökkentésében a tanulmány szerint.

Ezek meglepő eredmények.

Bár nagyot fordult a hivatalos narratíva az elmúlt hónapokban, és szinte mindenhol azt hajtogatják, hogy az oltás nem a fertőzés ellen véd, ennek nem így kellene lennie egy valóban hatékony oltás esetében.

Azt már tudjuk, hogy a járványhelyzet gyorsan változhat, ezért egy hét adatainak pillanatképéből nem tudunk messzemenő következtetéseket levonni.

Szerencsére ezt a tesztet elvégezhetjük hétről hétre, hiszen az adat a rendelkezésünkre áll.

Az elemzéssel az európai országok adatait mutatom be.

Az Our World in Data adatbázisát megtisztítottam azoktól az európai országoktól, amelyeknél hiányos volt az utolsó hét nap egymillió főre jutó fertőzésszámainak közlése.

Így összesen 38 ország adata ábrázolható.

A módszer egyszerű, vesszük az utolsó 7 nap fertőzéseinek átlagát egy millió főre vetítve (az átlagolással “simítjuk” ki az elemzést lehetségesen torzító kiugró értékeket), valamint vesszük a teljes védettséggel rendelkező lakosság arányát, és ezt ábrázoljuk.

Az eredmény a következő.Az amerikai tanulmánnyal ellentétben itt egy minimális negatív kapcsolat van a járvány e szakaszában a teljes védettséggel rendelkezők és a fertőzésszámok között, de a kapcsolat itt is alig észrevehető.

A lineáris regressziós egyenes a teljes védettséggel rendelkezők növekedésével enyhe csökkenést mutat a fertőzöttek számában.

Azaz a teljes átoltottság növelésével egy statisztikailag inszignifikáns csökkenést érhetünk el a fertőzések számában.

Az oltások segítségével a 20%-os teljes átoltottságnál jelentkező 580 fertőzés/millió fő-t sikerül levinni 85%-os átoltottsággal 520 fertőzés/millió főre.

38 országot vizsgálva megállapíthatjuk, ezek a vakcinák továbbra sem hatékonyak a pandémia megfékezésében.

Természetesen ez az összefüggés változhat a következő hetekben, de ezzel a mutatóval követni tudjuk a változásokat.

Ez az ábra a 2021.11.09 - 2021.11.15 időszakot öleli fel.“United we stand, divided we fall”

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 3

January 20, 2022
indikátor globál F1P15

Covid és tömeghisztéria

December 6, 2021
tanulmány pszichológia F1P13

Fertőzés - átoltottság indikátor - Update 2

November 30, 2021
indikátor globál F1P12